Δωρεά Μυελού των Οστών
- Τι ισχύει; -Ποια είναι η διαδικασία;

ΠΡΙΝ: Για να εγγραφείς ως εθελοντής δότης μυελού των οστών, η διαδικασία είναι απλούστατη και διαρκεί λιγότερα από πέντε λεπτά. Συμπληρώνεις ένα χαρτί με στοιχεία επικοινωνίας σου και ένα πολύ τυπικό ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια λαμβάνεται δείγμα σάλιου από την εσωτερική πλευρά του μάγουλου, με μία ειδική μπατονέτα που ονομάζεται βαμβακοφόρος στυλεός (εικόνα 1).

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Αφού έχεις εγγραφεί ως εθελοντής δότης, έχεις καταχωρηθεί στο παγκόσμιο σύστημα και είσαι διαθέσιμος να σώσεις τη ζωή ενός ανθρώπου που είναι συμβατός μόνο με εσένα. Μόλις 1 στους 430 εθελοντές δότες βρίσκεται συμβατός με κάποιον ασθενή κατά τη διάρκεια της ζωής του και προχωράει στη διαδικασία λήψης του μυελού. Αν λοιπόν βρεθείς συμβατός, τι γίνεται; Πονάει; Όντως σε τρυπάνε στη σπονδυλική στήλη; Όχι, τίποτα από αυτά. Αρχικά, επικοινωνούν μαζί σου για να επιβεβαιώσεις αν εξακολουθείς να επιθυμείς να κάνεις τη δωρεά. Εάν ναι, γίνονται εξετάσεις συμβατότητας και ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος, ώστε να βεβαιωθεί ότι είσαι σε θέση να δώσεις.

 

ΜΕΤΑ: Υπάρχουν δύο τρόποι να δώσεις μυελό των οστών, ο διάσημος αλλά σπάνιος και ο συχνότερος αλλά άγνωστος. Ο δότης είναι εκείνος που επιλέγει με ποιον τρόπο θέλει να δώσει και όχι κάποιος γιατρός, καθώς έχουν την ίδια επιτυχία σαν μέθοδοι! i) Ο πρώτος περιλαμβάνει παρακέντηση από το οστό της λεκάνης σε μια επέμβαση ρουτίνας με πλήρη αναισθησία που κρατάει λιγότερο από μία ώρα και ελάχιστες ή καθόλου

ενοχλήσεις εμφανίζονται μετά. Μόλις το 2% των δοτών επιλέγει αυτόν τον τρόπο, λόγω του φόβου της επέμβασης, παρόλα αυτά όλοι αυτόν ξέρουν και φοβούνται να γίνουν εθελοντές δότες στη σκέψη ότι θα περάσουν αυτό. ii) Ο δεύτερος τρόπος επιλέγεται στο 98% των περιπτώσεων και πρόκειται για μια διαδικασία παρόμοια της αιμοδοσίας (εικόνα 2). Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες και έπειτα ο δότης συνεχίζει τη ζωή του κανονικά. Για τέσσερις ημέρες πριν την αιμοδοσία, έχει λάβει έναν αυξητικό αιμοποιητικό παράγοντα, ο οποίος είναι απολύτως άφοβος καθώς φυσιολογικά παράγεται στον οργανισμό.

 

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: ✔️ Δώσε λίγο σάλιο και εγγράψου στο παγκόσμιο αρχείο ιστοσυμβατότητας. Και στις 1/430 πιθανότητες που βρεθείς συμβατός με κάποιον, ✔️ δώσε λίγο αίμα και σώσε μια ανθρώπινη ζωή που μόνο από εσένα μπορεί να σωθεί.

Ωραία, έμαθα τη διαδικασία και δεν φοβάμαι πια! Πού μπορώ να εγγραφώ;

Το Σωματείο μας αποτελεί επίσημο συνεργαζόμενο κέντρο της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών "Όραμα Ελπίδας". Αυτό σημαίνει πως μπορείς να απευθυνθείς σε εμάς για τη λήψη δείγματος και την εγγραφή σου στο παγκόσμιο αρχείο, είτε στο γραφείο μας (κάθε μέρα 12:00-13:00) είτε σε κάποια δράση που διοργανώνουμε και συμπεριλαμβάνεται η λήψη δείγματος μυελού των οστών.

Εάν όμως δεν μένεις Θεσσαλονίκη ή μένεις και δεν σε βολεύει αυτή η λύση, μπορείς να απευθυνθείς σε ένα οποιοδήποτε από τα συνεργαζόμενα κέντρα των τραπεζών "Όραμα Ελπίδας" και "Χάρισε Ζωή".

ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

  • Facebook Social Icon
  • gmail_logo_PNG4
  • Instagram Social Icon
  • Google Places Social Icon

Οδοντιατρικό Φοιτητικό Σωματείο© 2019

              All Rights Reserved

1ο Υπόγειο

Οδοντιατρική Σχολή Α.Π.Θ.